Știați că :
- O tonă de hârtie reciclată salvează de la tăiere 15 arbori maturi ?
- Pentru obținerea hârtiei din fibre reciclate se folosește cu 70% mai puțină energie decât pentru cea din fibre naturale ?
- O tonă de hârtie reciclată economisește : 2,5 barili de petrol; 4123 KwH (suficient pentru a încălzi o locuință timp de 6 luni), 497,88 litri de apă ?
- Descompunerea naturală a plasticului sau a aluminiului în mediul înconjurător necesită peste 500 de ani ?
- Reciclând o sticlă de plastic se economisește suficientă energie pentru ca un bec de 60W să funcționeze timp de 6 ore ?
- PET-ul reciclat poate fi folosit pentru a fabrica noi produse: covoare, mochete, material pentru tricouri, încălțăminte, pulovere și jachete, genți, umplutură pentru haine de iarnă sau saci de dormit și chiar jucării.
- Reciclănd o tonă de sticle de PET se economisesc aproape 7m³ spațiu de depozitare în gropile de gunoi.
- Dozele de aluminiu (folsite pentru îmbutelierea sucurilor, berii) pot fi reciclate la infinit, deoarece aluminiul poate fi topit și refolosit de nenumărate ori ?
- O tonă de aluminiu reciclată economisește: 4 tone de bauxită, 9 tone de emisii CO2, 95% din energia necesară producerii aluminiului din materii prime ?
Cum se face colectarea selectivă a deșeurilor :
- Primul pas în acest proces de colectare selectivă a deșeurilor este să identifici deșeurile pentru a colecta selectiv. Verifică simbolurile de pe ambalaje, acolo unde este cazul.
- Următorul pas este să pliezi ambalajele, în așa fel încât să ocupe cât mai puțin spațiu. De exemplu o sticlă de plastic de 2 litri o poți presa/restrânge, urmând ca apoi să-i pui dopul, în acest fel vei ocupa mult mai puțin spațiu.
Selecția deșeurilor se face foarte simplu, după cum urmează :
- hartia si cartonul trebuie aruncate in containerele ALBASTRE
- cele din plastic si metal in containerele GALBENE
- cele din sticla in containerele de culoare VERDE
- deseurile biodegradabile in containerele MARO
- deseurile menajere in containerele NEGRE